La uralita, també coneguda com a fibrociment, ha estat àmpliament utilitzada en la construcció a causa de la seva resistència i durabilitat. No obstant això, algunes d’aquestes estructures d’uralita poden contenir amiant, una substància altament perillosa per a la salut. En aquest article t’expliquem com pots saber si hi ha presència d’amiant en la teva uralita i que pots fer en aquests casos.
Sens dubte, la millor forma per a reconèixer l’amiant en una teulada composta de fibrociment és a través de professionals inscrits en el RERA (Registre d’Empreses per a Treballs amb Amiant), com Boquet. Tot i això, existeixen algunes pautes que t’ajudaran a saber si en la teva teulada conté amiant:
Data d’instal·lació
Amb la documentació de l’edifici, podrem saber la data d’instal·lació. Si la data de construcció és anterior a l’any 2002, és molt probable que la teva uralita contingui amiant, ja que fins avui dia, gairebé la totalitat de les construccions a Catalunya tenien aquest material.
Documentació de la instal·lació de la teulada
Una altra manera per a determinar la possible presència d’amiant en la nostra coberta d’uralita és obtenir la documentació d’instal·lació de la nostra teulada, encara que és poc comú tenir accés a aquesta mena d’informació. En cas que disposem d’aquesta documentació, simplement hem de revisar els elements utilitzats en la construcció i verificar si contenen amiant.
Inscripció “NT”
Per a verificar la possible existència d’amiant en la coberta, és important revisar si hi ha alguna inscripció en les plaques d’uralita. Les plaques sense amiant solen portar la inscripció “NT” que significa “Nova Tecnologia“. Aquesta marca garanteix que aquestes plaques estan lliures d’amiant i estan fetes de fibra de vidre en el seu lloc. Pel que si observem la inscripció “NT”, podem estar segurs que no hi ha presència d’amiant.
Empresa de retirada d’amiant
A Boquet estem especialitzats en la retirada d’amiant per tota Catalunya.
Si necessites sol·licitar un pressupost o obtenir informació sobre el procés de retirada d’amiant de la uralita, no dubtis a contactar amb nosaltres. Estem disponibles per a brindar-te la millor solució i respondre a totes les teves inquietuds.
[formidable id=3]
En un moment en el qual la consciència ambiental està en augment i les preocupacions sobre el canvi climàtic són cada vegada més urgents, no és d’estranyar que les empreses estiguin buscant solucions més netes i eficients per a satisfer les seves necessitats energètiques. Les instal·lacions de plaques solars fotovoltaiques s’han convertit en una opció cada vegada més atractiva per a les empreses que desitgen reduir els seus costos energètics, millorar la seva imatge de marca i contribuir a un futur més sostenible.
Tot i així, quan un s’endinsa en el món de l’energia solar, sorgeixin preguntes i dubtes. Com funcionen realment les plaques solars fotovoltaiques? Quins són els beneficis i els costos associats amb la seva instal·lació? Quins factors han de tenir-se en compte abans de prendre la decisió d’invertir en energia renovable? En aquest blog, respondrem a les preguntes més freqüents que les empreses tenim sobre les instal·lacions de plaques solars fotovoltaiques.
Com funcionen les plaques solars fotovoltaiques?
Les plaques solars fotovoltaiques converteixen la llum solar en electricitat utilitzant cèl·lules fotovoltaiques a través dels materials semiconductors. Quan la llum del sol incideix sobre aquestes cèl·lules, els electrons s’alliberen i generen corrent elèctrica. Aquesta electricitat pot ser utilitzada per a alimentar dispositius electrònics i maquinària de l’empresa o ser emmagatzemada en bateries per al seu ús posterior.
Quins són els beneficis d’instal·lar plaques solars fotovoltaiques en la meva empresa?
La instal·lació de plaques solars fotovoltaiques ofereix una sèrie de beneficis per a les empreses. En primer lloc, redueix els costos d’energia, tant de forma immediata com a llarg termini, al aprofitar una font d’energia gratuïta i renovable. A més, permet un major control sobre els costos energètics. També millora la imatge de marca de l’empresa, demostrant el seu compromís amb la sostenibilitat i el medi ambient, la qual cosa pot atreure a clients conscients i generar un avantatge competitiu.
Des de Boquet ens assegurem que el nostre client obtingui el màxim rendiment i eficiència de les seves plaques solars fotovoltaiques. El nostre equip d’experts realitza un anàlisi detallat del consum energètic de l’empresa i del potencial solar disponible en la ubicació per dissenyar un sistema personalitzat que s’adapti perfectament a les necessitats i objectius del client.
Quina és la vida útil de les plaques solars fotovoltaiques i el seu retorn d’inversió?
Les plaques solars fotovoltaiques solen tenir una vida útil de 25 a 30 anys, i molts fabricants ofereixen garanties de rendiment durant aquest període.
Quan parlem del retorn d’inversió, depèn de diversos factors, com la grandària del sistema, el consum energètic de l’empresa, els incentius fiscals i les tarifes d’electricitat. En general, s’espera que la inversió en energia solar es recuperi en un període de 5 a 10 anys, i després es pot gaudir d’electricitat gratuïta o a preus reduïts durant dècades.
En Boquet, ens encarreguem no sols de la instal·lació, sinó també del manteniment regular de les plaques solars, la qual cosa garanteix un funcionament òptim al llarg del temps i maximitza el retorn de la inversió per als nostres clients.
Quins són els requisits tècnics i d’espai per a instal·lar plaques solars en la meva empresa?
Es necessita una àrea en el sostre o en el sòl que rebi suficient llum solar durant el dia. A més, és important considerar l’orientació i inclinació adequades de les plaques solars per a maximitzar el seu rendiment. Els requisits tècnics, com el sistema de muntatge, l’inversor i el cablejat, també han de tenir-se en compte i poden ser adaptats a les necessitats específiques de cada empresa. A Boquet, t’oferim un servei integral, un estudi gratuït i t’acompanyem en tot el procés.
Quant temps porta instal·lar un sistema de plaques solars en la meva empresa?
El temps d’instal·lació pot variar depenent de la grandària de la planta solar i la complexitat d’aquesta. En general, s’estima que una instal·lació mitjana pot portar de 2 a 4 setmanes, incloent-hi l’avaluació inicial, l’obtenció de permisos i llicències, la instal·lació física de les plaques solars i la connexió al sistema elèctric de l’empresa.
Què passa si la meva empresa genera més electricitat de la que consumeix?
Si el teu sistema de plaques solars fotovoltaiques genera més electricitat de la que consumeixes, pots optar (si la teva companyia elèctrica ho permet) per vendre l’excés d’energia a la xarxa elèctrica a través d’un mecanisme anomenat «net metering» (mesurament net). Això et permet rebre crèdits per l’energia excedent que pots utilitzar quan el teu sistema no estigui generant suficient, com en períodes de menor irradiació solar o durant la nit.
Quin és el manteniment requerit per a les plaques solars fotovoltaiques?
Les plaques solars fotovoltaiques generalment requereixen un manteniment bàsic. És important realitzar inspeccions periòdiques per a assegurar-se que no hi hagi acumulació de brutícia (ex: ocells o pols sahariana…) o ombreig en les plaques (ex: creixement d’arbres o nous edificis…).
A més, és molt recomanable realitzar un manteniment regular del sistema d’inversors i les connexions elèctriques per a assegurar un rendiment òptim de la instal·lació integral.
Existeixen incentius fiscals o programes de finançament disponibles per a les instal·lacions de plaques solars?
Sí, a Catalunya existeixen incentius fiscals i programes de finançament per a promoure l’adopció d’energia solar. Aquests poden incloure crèdits fiscals, subvencions, préstecs preferencials o esquemes de tarifes d’alimentació. Consulta les subvencions vigents que hi ha a Catalunya per a la retirada de plaques solars.
Les plaques solars poden ser utilitzades en àrees amb climes no tan assolellats o freds?
Sí, les plaques solars poden funcionar eficientment fins i tot en àrees amb climes menys assolellats o freds. Encara que la producció d’energia pot ser lleugerament menor en comparació amb àrees d’alta radiació solar, els avanços tecnològics han permès que els panells solars siguin més eficients en la captació d’energia fins i tot en condicions de llum difusa o baixes temperatures. És important tenir en compte la ubicació i el disseny adequat del sistema per a maximitzar el seu rendiment en aquestes àrees.
Esperem haver aclarit algunes de les preguntes més freqüents que les empreses que s’estan plantejant instal·lar plaques solars solen tenir sobre aquest tema.
L’amiant, també conegut com a asbest o fibrociment, és un material fibrós que ha estat utilitzat en diverses indústries a causa de les seves propietats aïllants i de resistència a la calor. No obstant això, s’ha descobert que l’exposició a l’amiant pot tenir greus conseqüències per a la salut. En aquest article, explorarem els perills associats amb l’amiant i proporcionarem una guia completa sobre com protegir-se dels seus efectes perjudicials.
Què és l’amiant i on es troba?
L’amiant és un mineral compost per fibres microscòpiques que poden alliberar-se en l’aire quan els materials que el contenen es danyen o deterioren. Anteriorment, l’amiant s’utilitzava àmpliament en la construcció, la indústria naval, la fabricació d’automòbils i altres sectors. Encara que el seu ús està prohibit en molts països, encara es troba en edificis antics i en productes fabricats abans de la seva prohibició.
Riscos per a la salut associats amb l’amiant
L’exposició a l’amiant pot causar malalties greus, incloent-hi el mesotelioma, un tipus de càncer agressiu que afecta principalment els revestiments dels pulmons i l’abdomen. També s’ha associat amb el càncer de pulmó i altres malalties respiratòries, com l’asbestosi. Aquestes malalties poden tenir un període de latència llarg, cosa que significa que els símptomes poden trigar dècades a manifestar-se després de l’exposició inicial a l’amiant.
Com protegir-se dels perills de l’amiant
La millor manera de protegir-se dels perills de l’amiant és evitar l’exposició a aquesta substància. Si sospites que pots estar en contacte amb amiant o si faràs treballs de renovació en un edifici antic, és important seguir aquestes mesures de precaució:
- Obtingues informació sobre la presència d’amiant en l’edifici a través d’un estudi o una avaluació professional.
- Sempre contracta a professionals capacitats i autoritzats per a manejar i retirar l’amiant de manera segura, nosaltres tenim el certificat RERA de la Generalitat per a la retirada d’amiant, som especialistes i tenim un equip de professionals disposats a fer aquesta feina per tu.
- Utilitza equips de protecció personal, com a màscares respiratòries i vestits especials, en treballar en àrees on es troba l’amiant.
- Evita la generació de pols d’amiant mitjançant l’ús de mètodes de treball segurs, com la humectació dels materials abans de manipular-los.
- Assegura’t que els materials d’amiant retirats siguin eliminats adequadament segons les regulacions i normatives locals. A Boquet, tenim un remolc adaptat a les necessitats dels treballadors, amb una dutxa per eliminar el restes d’amiant i minimitzar els riscos el màxim possible.
L’exposició a l’amiant pot tenir conseqüències greus per a la salut, però seguint les mesures de protecció adequades, és possible reduir els riscos. La consciència sobre els perills de l’amiant i la implementació de pràctiques segures són fonamentals per a protegir les persones i prevenir malalties relacionades amb aquesta substància.
En l’era de l’energia renovable, les plaques solars s’han convertit en una solució popular i sostenible per a generar electricitat, són una forma efectiva d’aprofitar l’energia solar, però què succeeix quan el sol no brilla o durant la nit?
Aquí és on entren en joc les bateries per a plaques solars. En aquest article, explorarem tot el que necessites saber sobre aquestes bateries i com es pot optimitzar al màxim el rendiment del teu sistema d’energia solar.
Què són les bateries per a plaques solars?
Les bateries per a plaques solars, també conegudes com a bateries solars o d’emmagatzematge, són dispositius que emmagatzemen l’energia generada per les plaques solars per al seu ús posterior, així doncs, si es de nit o no fa sol, s’encarreguen de donar l’excés d’energia produïda durant el dia o les hores de sol, per a així garantir un subministrament constant d’energia neta i reduir la dependència de la xarxa elèctrica convencional.
Els beneficis que tenim gràcies a les baterias són:
- Subministrament ininterromput d’energia: les bateries per a plaques solars permeten un subministrament constant d’electricitat, fins i tot quan les condicions solars no són òptimes. Així s’assegura que les necessitats energètiques se satisfacin sense interrupcions, brindant estabilitat i confiabilitat al sistema.
- Estalvi econòmic a llarg termini: al emmagatzemar l’energia generada durant els moments de màxima radiació solar, les bateries permeten utilitzar-la en moments de baixa generació o quan els preus de l’electricitat són més alts. Aconseguint reduir significativament els costos energètics a llarg termini.
- Independència energètica: al disposar d’una font d’emmagatzematge intern, els sistemes solars amb bateries brinden una major independència energètica. Element especialment valuós en àrees remotes o propenses a talls d’energia, on comptar amb un subministrament de confiança pot marcar la diferència en la qualitat de vida.
Tipus de bateries per a plaques solars
Existeixen diversos tipus de bateries utilitzades en sistemes d’energia solar, però les més comunes són les bateries de plom-àcid, les bateries d’ions de liti i les bateries de flux. Cada tipus té els seus propis avantatges i desavantatges en termes de capacitat d’emmagatzematge, vida útil, eficiència i cost. És important avaluar les teves necessitats i objectius abans de triar el tipus de bateria adequada per al teu sistema.
Consideracions en triar una bateria per a plaques solars
En seleccionar una bateria per a plaques solars, hi ha diversos factors a tenir en compte. Aquests inclouen la capacitat d’emmagatzematge, l’eficiència de càrrega i descàrrega, la vida útil, el cost, la temperatura de funcionament i la garantia. A més, és fonamental assegurar-se que la capacitat de la bateria sigui suficient per a cobrir les teves necessitats energètiques durant els períodes sense llum solar. Des de Boquet ens encarreguem de fer un exaustiu estudi i t’aconsellem per a escollir la bateria que millor s’ajusti a les teves necessitats reals.
Les bateries per a plaques solars són una part fonamental dels sistemes d’energia solar, ja que permeten l’emmagatzematge i l’ús posterior de l’energia generada per les plaques solars. En triar la bateria adequada i realitzar un manteniment regular, pots optimitzar el rendiment del teu sistema i aprofitar al màxim l’energia solar disponible. A mesura que la demanda d’energia neta continua creixent, les bateries solars es converteixen en una solució cada vegada més atractiva per a garantir un subministrament constant i sostenible d’energia.
En els últims anys, hi ha hagut una creixent preocupació pels materials de construcció que contenen amiant, a causa dels riscos que comporten per a la salut. El fibrociment amb amiant (del fabricant Uralita), es va fer servir àmpliament en el passat en la indústria de la construcció, sobretot entre els anys 1960 i 1984. L’amiant (o asbest) està associat amb:
malalties respiratòries greus, com el càncer de pulmó i l’asbestosi
…a causa d’això la UE ha fixat la retirada de tot l’amiant abans de 2032
A Catalunya ja s’ha aprovat el Pla nacional per la erradicació d’amiant a Catalunya entre 2023 i 2032, amb l’objectiu de retirar l’amiant a tot el territori abans de l’any 2032. Per a arribar a aconseguir aquest objectiu, la pròpia Generalitat de Catalunya ja ofereix subvencions (accés a l’article de subvencions) per a la retirada d’aquest material tòxic.
En aquest article, explorarem algunes alternatives econòmiques, pràctiques i segures a les cobertes de fibrociment amb amiant, fabricats amb materials sostenibles i respectuosos amb la salut.
Que és la Uralita i per què és perillosa?
Abans de veure aquestes alternatives, cal entendre que el fibrociment és un tipus de material de construcció que durant molts anys va ser fabricat amb fibres d’amiant (mineral) i ciment. L’amiant és una substància altament tòxica quan es troba en forma de fibres i s’allibera l’aire si el material de construcció es trenca. La inhalació d’aquestes fibres pot provocar malalties respiratòries greus i potencialment mortals.
Per això, és essencial que les empreses que realitzen la desinstal·lació d’aquest material prenguin les mesures de seguretat i salut pertinents per a retirar, transportar i gestionar els residus d’amiant. Com Boquet, les empreses que treballin amb amiant, han d’estar inscrites al RERA (Registre d’Empreses amb Risc d’Amiant) i gestionar tot el procés de forma estricta.
Alternatives segures a la Uralita amb amiant
Afortunadament, existeixen diverses alternatives segures a la Uralita que les empreses poden considerar per a protegir la salut pròpia i dels seus treballadors. Algunes d’aquestes alternatives inclouen:
- Panells de fibrociment sense amiant: Els panells de fibrociment sense amiant són una excel·lent opció per a reemplaçar les cobertes existents amb amiant. Aquests panells estan fabricats amb ciment reforçat amb fibres sintètiques o de vidre, la qual cosa els fa segurs i duradors. Proporcionen propietats aïllants similars a les de la Uralita i són resistents a la humitat, el foc i els canvis de temperatura. Donada la seva semblança amb l’antiga coberta, son una molt bona opció per a fer un canvi de coberta sense afectacions visuals.
- Panells sandvitx: Els panells sandvitx són una molt bona opció i les que més instal·lem a Boquet, són d’alta qualitat, barates, lleugeres, amb una llarga durabilitat i de ràpida instal·lació. Es subministren en diferents gruixos d’aïllament tèrmic, adaptant-se a les necessitats tèrmiques de cada espai. Els acabats més característics són els següents:
- Tapajuntes: El panell “tapajuntes” es un model ideal per a cobertes industrials i comercials i són l’opció més populara Catalunya per a les empreses. Destaca per la seva resistència al vent i la capacitat per fer front a les condicions adverses com la pluja, humitat i fred. Aquest panell incorpora un remat d’acer anomenat “tapajuntes”, que es col·loca sobre les juntes d’unió entre plaques, una vegada que els panells estan caragolats a l’estructura. Això proporciona una major seguretat contra filtracions d’aigua i petites desviacions en la instal·lació, aconseguint un acabat homogeni.
- Panell teula: El panell “teula” es un model ideal per a cobertes d’habitatges i porxos i són l’opció més utilitzada en el sector residencial. Destaca per la seva estètica, d’imitació a la teula tradicional, amb opcions diferents d’acabats i colors. A més, son una bona opció per la seva capacitat d’aïllament acústic.
En definitiva, l’eliminació i substitució de la Uralita amb amiant és fonamental per a garantir la seguretat i la salut de les persones. Afortunadament, existeixen alternatives econòmiques, pràctiques, segures i sostenibles disponibles al mercat. En optar per aquestes alternatives, no sols estarem protegint la nostra salut, sinó també contribuint a la sostenibilitat i a la construcció d’un futur més segur i saludable.
La certificació EMAS és la garantia del compromís de Boquet per a la millora ambiental dels nostres serveis.
EMAS és l’acrònim de EcoManagement and Audit Scheme, una eina de gestió europea per a empreses i altres organitzacions, d’aplicació voluntària, que permet:
avaluar, millorar i donar a conèixer el seu comportament ambiental.
Les organitzacions EMAS estan reconegudes per la Unió Europea mitjançant aquest logotip que garanteix la veracitat de la informació ambiental que aquestes faciliten.
Aquest sistema de gestió ambiental ens obliga a revisar la nostra metodologia de treball amb una actitud crítica constant i ens porta a la reflexió i la recerca continua per a garantir les millores en els nostres projectes i oferir així un millor servei, no sols als clients sinó a la societat en general.
Com a empresa EMAS, des de Boquet ens omple d’orgull el nostre compromís amb la millora ambiental i la responsabilitat corporativa. La certificació EMAS no sols és un reconeixement extern del nostre acompliment ambiental, sinó també una eina interna que ens impulsa a superar constantment els nostres propis estàndards.
Ens esforcem per minimitzar l’impacte ambiental de les nostres activitats, reduint les emissions de carboni, optimitzant el consum de recursos i evitant la generació innecessària de residus.
Des de Boquet, comprenem que la nostra responsabilitat no es limita únicament als nostres clients, sinó que també tenim un impacte en la societat en general. Per tant, ens esforcem per oferir un millor servei no sols en termes de qualitat i eficiència, sinó també en termes de sostenibilitat ambiental. Considerem les necessitats i preocupacions ambientals de les comunitats en les quals operem per a organitzar programes de formació i campanyes de conscienciació.