DIRECTIVA EUROPEA ENERGIES RENOVABLES
Durant el passat mes de juny, La Comissió Europea, el Parlament Europeu i el Consell dels 28 estats membres, van tancar un acord sobre la Directiva d’Energies Renovables fixant un objectiu vinculant del 32% per a l’any 2030, incloent una clàusula de revisió a l’ alça en 2023, i prohibint l’Impost al Sol. Tot això en el camí d’una transició cap a una economia baixa en carboni.
El punt de major conflicte entre els països ha estat el grau d’ambició en la quota d’energies netes a assumir pels països membres. Aquest nou objectiu representa un punt intermedi entre les pretensions de l’Eurocambra, que advocava per situar-lo al 35% i dels estats membres, la postura oficial era del 27% encara que havia països més ambiciosos alineats amb la postura dels eurodiputats, com Espanya.
Per al comissari d’Energia i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, “Aquest acord suposa una victòria durament treballada per desbloquejar el veritable potencial de la transició d’Europa cap a una energia neta. Aquesta nova ambició ens ajudarà a complir amb els objectius de l’Acord de Paris i es traduirà en més llocs de treball, factures energètiques més barates per als consumidors i menys importadors d’energia “.
L’acord arriba dies després que els nous ministres d’energia tant del govern espanyol com l’italià, recentment nomenats, expressessin l’ambició de tots dos executius per elevar els objectius. De fet, la delegació espanyola encapçalada per la nova ministra de Transició Ecològica Teresa Ribera, advocava per tancar un objectiu de renovables del 34%.
Prohibit l’Impost al Sol fins 2026
Un dels aspectes més rellevants de la nova Directiva d’Energies Renovables aprovada ahir és el reconeixement a la norma del dret a l’autoconsum i altres drets com generar, emmagatzemar i vendre l’excés d’energia elèctrica, instal·lar i operar sistemes d’emmagatzematge, així com el dret a rebre remuneracions per l’excedent abocat a la xarxa.
En algunes regulacions sobre autoconsum a Europa ja s’aplicava aquest ‘balanç net’ amb descompte a la factura de la llum, però en la polèmica legislació espanyola s’obliga als que produeixen la seva pròpia electricitat a regalar al sistema quan aquesta no és consumida en el moment o no pot ser emmagatzemada en algun sistema de bateria.
El document recull també la supressió de traves com el famós “impost al sol” que tanta controvèrsia ha generat a Espanya durant els últims anys tot i que aquesta prohibició només s’estendrà fins a desembre de 2026. A partir de llavors, només hi haurà restriccions en casos molt concrets i serà necessari l’informe d’un organisme regulador que confirmi que s’ha instal·lat més d’un 8%, cosa que a Espanya suposaria assolir uns 8.000-10.000 MW d’autoconsum, quelcom realment complicat. A més, mai es podran penalitzar els projectes per sota dels 25 kW de potència.
Valoració de la UNEF
Després de l’acord, són diverses les associacions d’energies renovables que ja s’han manifestat al respecte.
UNEF, Unió Espanyola Fotovoltaica ha mostrat la seva satisfacció pel que fa a la nova Directiva d’Energies Renovables i es mostren esperançats pel que fa a la possibilitat de la nova revisió anunciada per a l’any 2023.
En aquest sentit, UNEF espera que aquesta revisió es produeixi, perquè a nivell europeu es pugui seguir impulsant la descarbonització i avançar, en aquest sentit, en el compliment dels objectius acordats en l’Acord de París.
L’establiment dels principis de seguretat jurídica i de no retroactivitat en el text final de la Directiva és un altre element central, ja que permet establir un marc estable per a les inversions i prohibeix la implementació de mesures de retallada retroactives que, en anys passats, han suposat una paràlisi per al sector fotovoltaic espanyol. Aquest canvi representa un pas endavant en la normalització del sector i demostra un clar reconeixement de la seva importància.
Pel que fa a l’autoconsum, UNEF considera una victòria el reconeixement del dret dels ciutadans a generar i consumir energia neta sense càrrecs fins 2026, i amb això beneficiar-se d’un important estalvi energètic traslladat a la seva factura, així com contribuir a la lluita contra el canvi climàtic.
A partir del 2027, els Estats membre poden revisar aquest aspecte només en el cas que puguin demostrar, amb una anàlisi cost-benefici, l’impacte negatiu en el sistema elèctric de l’exempció dels peatges. Aquesta possible futura revisió no afectarà les instal·lacions d’autoconsum de menys de 25 kW, que seguiran exemptes del peatge de respatller. Aquest blindatge permet establir un camí de creixement sostingut.
Des UNEF, es confia que el desenvolupament de l’autoconsum, que suposa l’abaratiment del cost de l’energia per a tots els consumidors i la generació d’ocupació i riquesa, unit a la progressiva reducció dels costos de la tecnologia fotovoltaica, animi al Govern actual, a seguir donant suport al sector com a motor clau del desenvolupament de la nostra economia i de la transició energètica.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!